Blog Image

“En edelleenkään rakasta myyntityötä, mutta rakastan luovaa työtäni.”

Kun muotoilija Piia Keto pysähtyi pohtimaan, mihin suuntaan haluaa yritystänsä viedä, asiat alkoivat kirkastua. Selkeyden myötä myös liiketoiminnan kannattavuus parani – ja oma työ alkoi jälleen tuntua merkitykselliseltä. Tässä jutussa kerromme, miten luovan alan yrittäjä löysi tekemiseensä uudenlaisen fokuksen, oppi myymään palveluitaan ja kasvatti tulojaan huomattavasti.

Luovaa yrittäjyyttä ilman selkeää suuntaa

17 myyntimeiliä tänään lähettäneenä, voin vakuuttaa, että vain Kasvuloikka saa minut tekemään tällaista.

Muotoilija Piia Keto naurahtaa, mutta puhuu tosissaan. Hän ei omien sanojensa mukaan ole koskaan erityisesti nauttinut myyntityöstä, mutta on valmis tekemään sen, jos sillä saa säilytettyä sen, mitä todella rakastaa: luovan työn vapauden ja ilon. 

Piia oli vuoden alussa mukana luovan alan tekijöille kehitetyssä Kasvuloikka-ohjelmassa. Kahdeksan viikon ohjelmassa määritellään selkeä fokus omalle tekemiselle, opetellaan vastaamaan unelma-asiakkaan tarpeisiin, ja tehdään myyntiä ja markkinointia itselle luontevilla keinoilla. 

Taustalla on Giglen OMA-hankkeessa luotu digitaalisen myynnin malli. Tukena muutosmatkalla ovat Giglen luovien alojen kehittämiseen intohimoisesti suhtautuvat asiantuntijat sekä muut Kasvuloikkaan osallistuvat yrittäjät ja freelancerit.

Kasvuloikkaan lähtiessään Piialla oli takanaan pitkä ura muotoilijayrittäjänä. Koulutukseltaan hän on tekstiilisuunnittelija, ja tunnettu esimerkiksi siitä, että hän on piirtänyt kuosit Arabian 140-vuotisjuhlamallistoon – tarkalleen ottaen Inkeri Leivon klassiseen Arctica-sarjaan, joka aikoinaan ihastutti radikaalilla valkoisuudellaan. 

Piialla on taustallaan myös muun muassa oma kansainvälisestikin menestynyt Kaksitvå-muotibrändi ja -suunnittelutoimisto, kirjankuvituksia, teatteripuvustuksia, sekä tilaustöitä Fazerille, Kalevalalle ja monelle muulle tunnetulle brändille.

“Aiemmin yrittäjyys oli iloista ja elävää, mutta kaikki mitä tuli, meni myös. Ei ollut bisnesosaamista ja myynti tuntui vaikealta”, Piia kuvaa uraansa.

15 vuoden yrittäjyyden jälkeen Piian jäätyä äitiyslomalle, hän kaipasi yhteisöä ja kevyttä tekemistä. Syntyi uusi konsepti, Mukipaja. Alkuun se oli vain hetki hengähtää muiden ihmisten kanssa. Työpaja, jossa askarreltiin yhdessä, leikattiin värillisiä papereita ja koristeltiin astioita. 

“Se oli vähän semmoinen että tulkaa hauskuuttamaan minua. Välillä teki hyvää vain olla muiden seurassa”, Piia sanoo.

Mutta jokin siinä toimi. Ihmiset alkoivat tulla takaisin, tuoda ystäviään. Nekin, jotka aluksi epäilivät omia kädentaitojaan.

Tuhannet Mukipajassa käyneet ovat vieneet sanaa eteenpäin, ja sitä kautta Piia on saanut työtä myös pakkaussuunnittelusta julkisiin teoksiin. Kuva: Uupi Tirronen

Tutustu: Kasvuloikan sisältö ja seuraavat aloittavat ryhmät

Huolella tuotteistettu konsepti toimii

Piian Mukipaja ei ole vain askartelua. Se on konsepti, jossa yhdistyvät taide, yhteisöllisyys ja omista rajoitteista vapautuminen. Se on vastavoima sille ajatukselle, että luovuus kuuluu vain ‘taiteilijoille’.”

Työpajoissa käytetään siirtokuvatekniikkaa, jonka avulla kaiken ikäiset ihmiset voivat sommitella valmiita kuvituksia astioiden pinnoille. Piia on suunnitellut kuvitukset itse. 

Aluksi osallistujat leikkasivat haluamansa kuviot vapaalla kädellä väriarkeilta, mutta lopputulokset eivät aina olleet visioiden mukaisia. Jotain oli tehtävä toisin. 

“Se oli käännekohta. Kun toin omat valmiit kuvitukseni mukaan, ihmiset alkoivat onnistua. Yhtäkkiä jokainen sai aikaan jotain hienoa. Monilla on ajatus, että minä en osaa. En ole luova. Sitten he lähtevät Mukipajasta hymy korvissa”, hän kertoo. 

Aito ilo asiakkaiden kokemuksista näkyy Piian silmissä aina, kun hän kertoo konseptistaan.

“Siinä on jotain tosi liikuttavaa. Että ihminen kokee onnistumisen tunteen jossain, missä ei olisi uskonut. Ja kun ne sanovat, että aika meni hujauksessa, että en edes tajunnut, miten uppouduin tähän – silloin tietää, että tämä toimii.”

Mukipajoja on järjestetty kuluttajille ja yrityksille jo kymmenen vuoden ajan Äkäslompolosta pääkaupunkiseudulle, ja suurten ryhmien mukana Piia liikkuu mihin tahansa. 

Yritysten omien astioiden käyttö olisi kestävä valinta. “Meillä suomalaisilla on DNA:ssa Arabia ja Marimekko. Melkein joka firmasta vaikka löytyy niitä Teema-astioita kaapeista. Ajatus siitä, että työpajassa koristeltaisiin ‘meidän omia astioita’, tekee kokemuksesta entistä merkityksellisemmän.” Kuva: Uupi Tirronen

Taiteilija, joka pysähtyi kasvamaan

Kun Piia muutti vuoden 2025 alussa Helsingistä nuoruuden maisemiinsa Kouvolaan, hänellä ei ollut tarkkaa suunnitelmaa siitä, miten jatkaisi työtään uudessa kaupungissa. 

“Olin pohtinut, että olisi ihanteellista yhdistää vapaa taiteellinen työskentely ja työpajatyyppinen, asiakaslähtöinen tekeminen – ja rakentaa niistä kokonaisuus, joka toisi toimeentulon.”

Hän päätti lähteä mukaan Giglen Kasvuloikka-pilottiin. Piia halusi selkeyttää toimintaansa, ehkä myös haastaa itseään.

“Olen huomannut, että aikaa yrityksen kehittämiselle pitää ottaa. Sitä ei ilmesty mystisesti, vaan se pitää oikeasti ottaa”, hän sanoo.

“Kasvuloikalta odotin sitä, että joku selkiyttäisi tavoitettani ja että olisi suunnitelma, miten sinne päästään.”

Kasvuloikka alkoi yksinkertaisella harjoituksella: Tunnista omasta tarjonnastasi kannattavat ja kannattamattomat palvelut. 

Piian yrityksessä oli tuolloin monia haaroja: tarvikemyyntiä, yrityslahjoja, verkkokauppaa, kuluttajatyöpajoja, tilaustöitä. “Silloin tajusin, että minun pitää jättää jotakin pois.”

Hän sulki verkkokauppansa, irtisanoi Helsingin toimitilan, lopetti kuluttajille suunnatut työpajat, jotka eivät enää tuntuneet tuottavilta.

Unelma-asiakkaita ovat juuri nyt yritysasiakkaat ja julkisen puolen työyhteisöt, joille konsepti sopii loistavasti.

“Kasvuloikan myötä kasvoin aikuiseksi. Tajusin, että tämä yritys on oikeasti minun käsissäni."

Tutustu: Kasvuloikan sisältö ja seuraavat aloittavat ryhmät

Selkeä fokus kasvatti tuloja

Fokusointi yritysasiakkaisiin on tuottanut tulosta. Vaikka Piia on vähentänyt pajojensa vuosittaista määrää 70:stä 24:ään, rahaa on tullut sisään saman verran ja hän kokee, että tulot ovat kasvaneet huomattavasti. “Oli tosi iso oivallus, että mun ei tarvitse tehdä kaikkea mahdollista, vaan keskittyä olennaiseen.”

Kasvuloikan aikana Piia haastoi itsensä toden teolla myös myyntiosaamisessa – hän lähetti yhden päivän aikana peräti 17 myyntimeiliä.

“Voin vakuuttaa, että vain Kasvuloikka sai minut tekemään tällaista. Se yhdisti sopivasti ryhmäpainetta, selkeät tehtävät ja tiukan aikataulun. Ja mikä parasta – se sai minut uskomaan, että voin itse vaikuttaa siihen, miten yritykselläni menee. Nyt tiedän, mitä tehdä, kun haluan lisää myyntiä.”

Mutta isoimman muutoksen hän koki omassa asenteessaan. “En edelleenkään rakasta myyntityötä – mutta rakastan luovaa työtäni. Jos pienillä muutoksilla voin varmistaa, että saan tehdä tätä myös jatkossa, niin teen ne muutokset kyllä.”

Yrittäjyyteen on nyt uudenlainen ote. Siinä missä aiemmin riitti, että laskut tulivat maksettua, nyt Piia pohtii yrityksensä tulevaisuutta kunnianhimoisemmin: ehkä verkkokurssi, franchising-malli tai oma studio, jossa kokeilla uusia tekniikoita ja ideoita.

Yritys saa kasvaa – mutta omilla ehdoilla.


“Kun suunta on selkeä, ei ole kiire.”

Haluatko tulla mukaan seuraavaan kasvuloikkaan? Mukaan mahtuu kerrallaan 20 yrittäjää. Tutustu sisältöön ja varaa paikkasi täältä.

Kasvuloikka on Giglen kehittämä kasvuohjelma, jossa asiantuntijoiden ja yrittäjäyhteisön tuella kehitetään omista palveluista timanttisia, hyödyntäen uusimpia digitaalisen myynnin mahdollisuuksia. 

Piian kuva: Jennifer Ahlamaa

Ota yhteyttä

Autamme sekä yksityisiä että julkisia organisaatioita siirtymään palveluiden välittämisen manuaalisista prosesseista digitaaliseen.

Ota yhteyttä
Arrow Image